Big Green Egg - EGGhead Forum - The Ultimate Cooking Experience...
Welcome to the EGGhead Forum - a great place to visit and packed with tips and EGGspert advice! You can also join the conversation and get more information and amazing kamado recipes by following Big Green Egg at:

Facebook  |  Twitter  |  Instagram  |  Pinterest  |  Youtube  |  Vimeo
Share your photos by tagging us and using the hashtag #EGGhead4Life.


In Atlanta? Come visit Big Green Egg headquarters, including our retail showroom, the History of the EGG Museum and Culinary Center!  3786 DeKalb Technology Parkway, Atlanta, GA 30340.

Very disappointed with Thermoworks Smoke Gateway

OhioEggerOhioEgger Posts: 551

I was one of the early buyers of the Smoke Gateway and it was great at first. Cumbersome to set up, but once it was going I liked the capability. But I didn't use it for quite a while, and when I tried to use it recently it couldn't connect to anything. I went through the troubleshooting guide on their website about ten times, but no luck at all.

So I called them for tech support. It was still just within the 2 year warranty. The tech support guy spent about 20 minutes on the phone with me and walked me through a number of steps, but started giving me a hard time because he didn't believe what I was telling him. "No, it doesn't do that." "You must not be able to tell the blue light from the purple light" "No, it can't behave that way."

Finally he gave up and had me send it in (at my expense). They claimed there was nothing wrong with it, worked perfectly, and sent it back. Of course, it's behaving the same way as before I sent it in -- utterly useless.

Since they claim it's perfect, I can't even get a refund. I'm so annoyed I'll probably never buy anything from them again, and I used to be one of their biggest fans (because of the Thermapen).

Cincinnati, Ohio. Large BGE since 2011. Still learning.

Comments

  • HeavyGHeavyG Posts: 6,181

    Did you perhaps change your router and/or router password in the interim? There are quite a few things that could explain your problems even if the Gateway is itself functioning properly.

    Camped out in the (757/804)
  • OhioEggerOhioEgger Posts: 551

    No. Anyway, after the first attempt failed I did a factory reset on it and started from scratch.

    Cincinnati, Ohio. Large BGE since 2011. Still learning.
  • BugFreak72BugFreak72 Posts: 118

    Did that work?

  • HeavyGHeavyG Posts: 6,181

    Factory reset on what - your Gateway or your router?

    Camped out in the (757/804)
  • mahenryakmahenryak Posts: 1,226

    I'm sure that you or the tech would have caught this but FWIW I was reading on a post from a different site that the app needs location permission, and possibly other permissions.

    LG BGE, KJ Jr, Smokin Bros. Premier 36 and Pizza Party Bollore



  • Make sure you’re trying to connect to the 2.4 GHZ band of your router and not the 5 GHZ. The gateway will only connect to the 2.4 band.

    Everyday is Saturday and tomorrow is always Sunday.
  • alaskanassasinalaskanassasin Posts: 1,754

    total shot in the dark here, my smobot wouldnt connect so I called, he said do you have a HP printer, yes, unplug it while setting up the smobot.

    It worked, I plugged printer back in and they both work fine.

    South of Columbus, Ohio.
  • dannysdannys Posts: 68

    I bought the gateway but never set it up. I'm OK with just using the remote that it comes with - I don't need what the gateway provides. I wish I had thought about that before I bought it.

    While we are on a ThermoWorks rant. I bought a timestick trio. Or as I like to call it, the best way to kill a battery ever invented. I replace the battery and the next time I go to use it, the battery is dead again. It's happened 3 times now, I'm finally through with it and it is going in the recycling.

  • kjskjs Posts: 99

    @OhioEgger what you described is exactly what I am experiencing minus I haven’t taken the time to call customer service. Very frustrating. And I thought I was going to be a loyal ThermoWorks guy based on my earliest experience.

  • buzd504buzd504 Posts: 2,852


    I have a Trio and I've never used it. I don't know how to operate it. The timer on my oven is still working fine, though I rarely time anything other than baking.

    NOLA
  • rekameohsrekameohs Posts: 82

    Sounds like you may have a gotten a newer person in their Tech Support group. The "it doesn't do that" comment just means that the Tech has not seen that error before. Do they have a Level 2/3 Support person available? The fact they have similar color lights that can be confusing sounds like a design defect (or the purchasing group got a better price on blue & purple lights !)

    ****

    So I called them for tech support. It was still just within the 2 year warranty. The tech support guy spent about 20 minutes on the phone with me and walked me through a number of steps, but started giving me a hard time because he didn't believe what I was telling him. "No, it doesn't do that." "You must not be able to tell the blue light from the purple light" "No, it can't behave that way."

  • BotchBotch Posts: 7,990
    _____________________________________________
     
    Live fast, die young, and leave a well-marbled corpse.  
     
    Ogden, Utard.  
  • ryanttryantt Posts: 1,881

    This is unfortunate, as they have always provided a good level of support to my daughter and I. I would suggest that you call in again and explain what’s happening and see if a different tech could help.


    Best of luck,

    Ryan

    XL BGE, KJ classic, Joe Jr, UDS x2
    Massillon Ohio 
    Check out Chef Norah Grace on Instagram @the_buckeye_bbq
  • MaskedMarvelMaskedMarvel Posts: 2,587

    Yeah that really sucks.


    I called about probes that went bad - out of warranty - and they sent me replacements for free.


    Sorry for your experience they should definitely be making things right.

    Large BGE and Medium BGE
    36" Blackstone - Greensboro!


  • Carolina QCarolina Q Posts: 13,894

    I don’t know if she can help, or even if she still works there, but you might try contacting Amber Bowcut ([email protected]). She was extremely helpful to me on a couple of occasions in the past. It’s been 7-8 years though. Worth an email.

    I hate it when I go to the kitchen for food and all I find are ingredients!

                                                                …Unknown

    Michael 
    Central Connecticut 

  • OhioEggerOhioEgger Posts: 551

    Update:

    I decided to give it one final try before throwing the Gateway in the trash.

    I had already deleted the app from my phone, so I downloaded a fresh copy and went through the tedious setup process again. Amazingly, it worked.

    So the problem was not in the unit but in the app. It must have gotten corrupted and the new copy worked properly.

    But my beef with Thermoworks still stands. I described the situation in detail to the tech support guy (how the app would just give a "Working" screen and freeze forever) but he blew me off ("That's not how it works") and walked me through a completely different sequence. He should have at least told me to delete the app and replace it with a fresh one.

    Cincinnati, Ohio. Large BGE since 2011. Still learning.
Sign In or Register to comment.
Click here for Forum Use Guidelines.